Fem måder at skrive bedre på i 2021

Hvert år beriger Tekstlinjens gæstelærere de nogle-og-tyve studerende – og vores to fagansvarlige lytter altid med, så her udpeger de fem temaer, der kan gøre dig bedre skrivende.  

Af Clara Prior-Knock og Katrine Jo Madsen, fagansvarlige på Tekstlinjen

Hvordan kan kreative blive bedre til at skrive?

 Det er spørgsmålet, vi på Tekstlinjen har sat os for at besvare – og demonstrere – og det er også grunden til, vi startede uddannelsen tilbage i 2017.

Gennem tiden har der været over 40 forskellige gæstelærere, der alle har skullet give deres bud på, hvordan man skriver bedre indenfor netop deres felt. Og da vi på Tekstlinjen tror på at dele viden, vil vi også lade jer derude have glæde af al erfaringen, de mange indsigter og alle de gode råd fra denne store flok af landets fremmeste tekst-eksperter.

For selv om gæstelærerne spænder vidt – fra bureaubranchens kreative direktører og tekstforfattere til dem, der er journalist, digter, rapper, stand-upper eller filosof – går en håndfuld temaer igen hos flere af dem.

Som fagansvarlige på Tekstlinjen har vi det enorme privilegie at overvære de mange inspirerende indspark. Vi bemærker både det enestående og det gennemgående – og giver nedenfor det sidstnævnte videre, gengivet frit efter hukommelsen.

 
1: KVALITET GENNEM KVANTITET
Det største tema var "Skriv meget, hvis du vil skrive bedre", som Peter Metcalfe fra The Unicorn siger. Det kan virke banalt – men pointen er først og fremmest: Det virker. 

Nogle tekstforfattere skriver 100 overskrifter for at spore sig ind på et emne. Andre drog paralleller til, at sproget er som et kamera: Det skal lige stille skarpt, inden guldskuddet er der. Og så er der dem, der siger, at det tager 10 manuskripter at skrive ét godt. Konsekvensen heraf er, at man er nødt til at skrive de ni foregående for at kunne skrive nummer 10. 

 
2: BRUG FÆRRE ORD 
Ligegyldigt om man skriver long copy, korte overskrifter eller laver film, så skal man finde bouillonterningen af det, man vil sige. 

Frederik Preisler sagde: "Tænk længe. Tal kort", og med afsæt i manuskript-skrivning på bl.a. ’En Frygtelig Kvinde’ sagde Tafdrup-brødrene: "Man skal slå sine darlings ihjel – og så skal man kondensere. Kun det allermest nødvendige skal med. En scene kan blive minimum halvt så lang – og dermed dobbelt så skarp – efter grundig gennemskrivning. Du vil blive overrasket over hvor meget overflødigt, der skrives."


3: TILBAGE TIL START
Gem altid den første version. Dér er din tankerække og ideen altid krystalklar. Det gælder for alt fra casefilm til long copy. I det første draft er kernen uspoleret. Du sidder måske og fedter rundt i v15_final_FINAL_v2, og her kan det være en god idé at se tilbage: Hvad var det egentlig, du havde på hjerte?

Ligeledes kan den første præsentation også findes frem, hvis du for eksempel skal skrive en casefilm – du har højst sandsynligt pointen og den klare tankerække liggende dér. 

 
4: GULDET LIGGER I VIRKELIGHEDEN 
Når man spurgte ind til inspiration, fandt de fleste af vores gæstelærere den i deres hverdag og i virkeligheden. Beatpoeten Claus Høxbroe omtalte sit vindue som et fjernsyn, og Mads og Christian Tafdrup lytter til andre cyklister, når de holder for rødt lys og, og suger ekstra til sig af samtaler, ordstillinger og talemåder på caféer. Ved at tage afsæt i det virkelige, er det nemmere at være ægte og troværdig.

5: FIND IND TIL MELLEMKØDET

Med utraditionelle formuleringer og overraskende pointer vækker man folks opmærksomhed. Som Peter Dinesen fra &Co sagde: "Det er kedeligt at høre om fx Socialdemokraterne. Men hvis du kan drage en parallel mellem noget så interessant som mellemkød og et af Socialdemokraternes politiske standpunkter, ja, så kan du få folks opmærksomhed og få dem til at læse videre.".

 

Fra kvalitet til mellemkød – på Tekstlinjen fik vi et kig ind bag facaden og ind i hjernen på nogle af de dygtigste skrivere i landet. Og der var naturligvis utallige andre pointer, guldkorn, skarpe indsigter og brugbare skriveøvelser, der blev givet videre og som i dag lever videre i både blyanter og tastaturer landet over.

Lige om lidt starter vi Hold 04 op, og der er dags dato kun otte ledige pladser tilbage. Så har du lyst til at få fyldt ord på og hældt sætninger af, kan du overveje, om det måske skulle være sammen med alle os?

 Med ønsket om et velskrevet og inspirerende nyt år til alle

– Clara og Katrine

 

Katrine Jo Madsen